Kilka słów o oliwie
Oliwa jest prawdopodobnie jednym z najbardziej zdrowych i naturalnych produktów spożywczych.
Ma wiele zastosowań: pomaga w detoksykacji (odtruwaniu) ciała wewnątrz i na zewnątrz, jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jako tłuszcz nie zawierający cholesterolu rekomendowana jest przy chorobach serca i naczyń krwionośnych.
Jednocześnie, oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A i E, które mają działanie antyoksydacyjne. Drzewa oliwne nie są szkodliwe dla środowiska i rosną na gruntach, które są zwykle nieodpowiednie do innych celów rolnych
Nasz numer 1: oliwa i oliwki Manzanilla Super Bueno
W sercu doliny Valle del Sol, osłoniętej górą Hacho, na terenach zajmowanych w przeszłości przez Arabów, narodziła się odmiana oliwki Manzanilla Aloreña. Jest to naturalny i typowy produkt charakterystyczny dla tego regionu.
Oliwki Aloreña zaczęto opisywać jako „pata negra” (czyli coś rasowego, najwyżej jakości) oliwek stołowych. Słoik takich oliwek, bez sztucznych dodatków z tradycyjnym przybraniem czosnku, kopru, papryki, majeranku i tymianku jest idealną przekąską lub dodatkiem do sosów, past, sałatek i innych potraw.
Nasi współpracownicy z tutejszej kooperatywy zapoznali nas z rocznym procesem ekologicznie uprawianych drzew. Otrzymujemy z nich w sumie trzy produkty: oliwki stołowe, oliwki z chronionym znakiem pochodzenia DOP oraz oliwę extra virgen.
Plantatorzy zbierają owoce ręcznie, jedna po drugiej z ogromną starannością, tak aby nie uszkodzić drogocennego miąższu. Oliwa tłoczona jest tylko raz, mechanicznie w zimnej prasie, co ważne nie jest filtrowana. Sok oliwny zatrzymuje w ten sposób wszystkie walory smakowe i zdrowotne, zawarte w miąższu tej odmiany oliwek zwanej rumiankową.
Nasza oliwa jest więc produktem naturalnym z nutą tradycji. Charakteryzuje się słodkim i intensywnym owocowym aromatem. W smaku czuć zielone migdały i świeże zioła. Wyróżnia się wyjątkową delikatnością ponieważ klimat, gleba i woda z naturalnego otoczenia Guadalhorce umożliwiają otrzymanie wyjątkowego smaku owoców odmiany Aloreña.
Plantatorzy oliwek tego regionu określili sobie za cel dostarczenie na nasze stoły, cennego i naturalnego produktu pochodzącego z ich ziemi, zamiast maksymalizację sprzedaży co stanowi nieocenioną korzyść dla wszystkich.